STUDIO/GARDEN House 2018-09-25T01:06:58+00:00

STUDIO/GARDEN House

Gold Beach, Oregon

This 325 SF off the grid building is an accessory structure to the main house completed a few years earlier and sits at the forested edge of a small coastal meadow. The basic structure consists of a structural concrete matt foundation to withstand differential soil movement and four pairs of log beams/buttresses to resist potential 90 MPH storm winds. Notable features include the following:

Energy Features

● The compact building footprint with multiple uses is a major step towards reducing energy (and most other) requirements for the building.

● A combination of integrated and remote photovoltaic panels with battery storage provides AC power for lighting, convenience outlets, and pumps.

● Space heating is accomplished with passive solar radiation absorbed in a dark concrete floor and counter as well as with hydronic radiant floor heat powered by an evacuated tube solar hot water collector with storage in an insulated tank.

Other Features

● Ventilation air enters through low northerly windows and a swinging screen door (at the entry) and exhausts through the high operable skylight at the center of the ridgeline.

● Gravity pressurized domestic water is stored in two uphill holding tanks which are filled by solar powered pumps from a shallow well and a rooftop condensation and rainwater collection system. This system collects water in a gutter and dispenses it from a 9 foot scupper into an in-ground cistern with pump.

● All landscaping is a regeneration of existing vegetation with the exception of a lavender bed at the west side of the building.

Material Features

● The roof structure and exterior building envelope are predominantly locally harvested Port Orford cedar.

● Exterior materials were selected and sized to withstand the rigors of weather and minimize maintenance: horizontal slat siding (spaced out from exterior plywood) allows seasonal expansion and contraction without noticeable variation in the slat spacing, log buttresses and scupper require no maintenance and will age well.

● Recycled/salvaged materials include the slat siding, railroad tie retaining walls and steps, and redwood gutter.

● High (50%) fly ash content concrete is used in the foundation, floor slab, and counters.

● Exposed 2×10 Douglas fir studs and blocking with sheet metal backing create two entire walls of niches and shelving for storage and display.